FAQ

Romanica Cracoviensia

logo Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie

Évaluation des termes du marketing au moyen d’interprétation métaphorique de leur sens propre du point de vue de la linguistique cognitive

Data publikacji: 09.2023

Romanica Cracoviensia, Tom 19 (2019), Tom 19, Numer 1, s. 21 - 29

https://doi.org/10.4467/20843917RC.19.003.11693

Autorzy

Nataliia Demchuk
Université Nationale Ivan Franko de Lviv
Wszystkie publikacje autora →

Abstrakt

The category of evaluation of the primary value of marketing terms through metaphorical rethinking

The article deals with the metaphor as one of the important methods of cognition and conceptualization of reality. This is the cognitive mechanism by which abstract concepts are concretized. Metaphor is the key to understanding the fundamental principles of thinking and the processes of creating mental images of the world, since the cognition covers not only theoretical knowledge, but also the understanding of a person’s daily life, his acquisition of the simplest experience and ongoing interaction with the outside world. It was cognitive linguistics that allowed us to proceed to the study of language as a speech ability, that is, to its analysis from the inside. Therefore, the breadth of the metaphorical nomination as one of the productive processes of creating linguistic units prompts to recognize the metaphor as one of the most important sources of the of terminology formation and the creation of new concepts.

Bibliografia

Livres

Арутюнова Нина, 1998, Язык и мир человека, Москва : Языки русской культуры.

Кубряко ва Елена, 1986, Номинативный аспект речевой деятельности, Москва : Наука.

Маслова Валентина, 2004, Введение в когнитивную лингвистику, Москва : Флинта.

Пищальнико ва Вера, 1984, Проблемы лингвоэстетического анализа художественного текста, Барнаул : АГУ.

Darpy Denis, 2010, Le marketing, Paris : Dunod.

Delbecque Nicole (éd.), 2010, Linguistique cognitive. Comprendre comment fonctionne le langage, Bruxelles : De Boeck – Duculot.

Articles de revues

Гак Владимир, 1988, Метафора: универсальное и специфическое, Метафора в языке и тексте, Москва : Наука.

Ермилова Елена, 2013, Метафоризация мира в поэзии ХХ века, Контекст: Литературно-теоретические исследования, Москва : Наука.

Articles dans un recueil, chapitre dans un livre

Арутюнова Нина, 1990, Метафора и дискурс, (in :) Теория метафоры, Нина Арутюнова, Мария Журинская (ред.), Москва : Прогресс.

Лако фф Джордж, 1990, Метафоры, которыми мы живём, (in :) Теория метафоры, Джордж Лакофф , Майк Джонсон (ред.), Москва : Прогресс.

Опарина Елена, 1988, Концептуальная метафора, (in :) Метафора в языке и тексте, Вероника Телия (ред.), Москва: Наука.

Телия Вероника, 1988, Метафора как модель смыслопроизводства и ее экспрессивно-оценочная функция, (in :) Метафора в языке и тексте, Вероника Телия (ред.), Москва : Наука.

Dictionnaires

Dictionnaire de la langue française, 1994, Catherine Delamarche (éd.), Paris : Hachette.

Dictionnaire pratique du commerce, 2009, Pascal Madry (éd.), Bruxelles : De boeck.

Dictionnaire de la Psychanalyse. Nouvelle édition augmentée, 2001, Élisabeth Roudinesco, Michel Plon (éds.), Paris : Encyclopedia Universalis.

Lexique du marketing et techniques commerciales, 1992, Ugo Brassart, Jean-Marie Panazol (éds.), Paris : Hachette.

Magazines, journaux

Expansion, Paris, 2012, Mars, n 772 ; Avril 2013, n 783

Internet

Rigolt Bruno, 2012, Je fais le point sur... La métaphore, Espace Pédagogique Contributif : Cours de français de M. Bruno Rigolt – Lycée en forêt – Montargis (France). Ressources pédagogiques en ligne – Culture générale, https://brunorigolt.org/2012/11/28/je-fais-le-point-sur-la-metaphore/#ixzz5malUYq3n (consulté le 19.02.2020).

Fuchs Catherine, 2004, Pour introduire à la linguistique cognitive, La linguistique cognitive, Ophrys : MHS, https://halshs.archives-ouvertes.fr/halshs-00067934/document (consulté le 20.02.2020).

Adrian, 2020, Métaphore : définition simple et exemples, Culture générale : Figure de style, https://www.laculturegenerale.com/metaphore-definition-exemple-filee (consulté le 20.02.2020).

Informacje

Informacje: Romanica Cracoviensia, Tom 19 (2019), s. 21 - 29

Typ artykułu: Oryginalny artykuł naukowy

Tytuły:

Angielski:
The category of evaluation of the primary value of marketing terms through metaphorical rethinking

Autorzy

Université Nationale Ivan Franko de Lviv

Publikacja: 09.2023

Status artykułu: Otwarte __T_UNLOCK

Licencja: CC BY-NC-ND  ikona licencji

Udział procentowy autorów:

Nataliia Demchuk ( Autor) - 100%

Korekty artykułu:

-

Języki publikacji:

Angielski

Liczba wyświetleń: 6

Liczba pobrań: 11