FAQ

Romanica Cracoviensia

logo Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie

La nature et les stratégies du discours féminin dans les belles-lettres françaises de la fin du XXe siècle

Data publikacji: 15.11.2013

Romanica Cracoviensia, Tom 13 (2013), Tom 13, Numer 3, s. 198 - 206

https://doi.org/10.4467/20843917RC.13.016.1401

Autorzy

Nataliia Iaroshko
Ivan Franko Lviv National University, Doroshenka st. 41, 79000 Lviv, Ukraine
Wszystkie publikacje autora →

Abstrakt

Natura i strategie dyskursu kobiecego we francuskiej literaturze końca XX wieku
Artykuł omawia problem ustalenia kryterium definiowania pojęcia dyskursu. Zawiera analizę współczesnych francuskich powieści kobiecych, zgodnie z kryteriami, które prowadzą do wniosku, że są one wyrazem pluralistycznego dyskursu literackiego. Artykuł przedstawia także przegląd różnych ujęć pojęcia strategii i wskazuje te, które dominują w niniejszym dyskursie.

Bibliografia

ALFEROV Aleksandr, 2001, Le deixis interactionnel, Pjatyhorsk.

BACEVYČ Florij, 2010, Les essaies sur la linguistique pragmatique, Lviv: ПАІС.

BRISAC Geneviève, 1996, Week-end de chasse à la mère, Paris: Éditions de l’Olivier.

CONSTANT Paule, 1998, Confidence pour confidence, Paris: Éditions Gallimard.

DELAY Florence, 1990, Etxemendi, Paris: Éditions Gallimard.

DE RIVOYRE Christine, 1968, Le petit matin, Paris: Grasset.

DE RIVOYRE Christine, 1989, Crépuscule, taille unique, Paris: Éditions Grasset & Fasquelle.

DORMANN Geneviève, 1989, Le bal du dodo, Paris: Albin Michel.

FOUCAULT Michel, 1969, L’archéologie du savoir, Paris: Gallimard.

JAKOBSON Roman, 1960, Style in language, Cambridge: The MIT Press.

LABORIT Emmanuelle, 1994, Le cri de la mouette, Paris: Éditions Robert Laffont.

MAINGUENEAU Dominique, 1990, Pragmatique pour le discours littéraire, Paris: Bordas.

MAINGUENEAU Dominique, 1996, Les termes clés de l’analyse du discours, Paris: Éditions du Seuil.

MALLET-JORIS Françoise, 1970, La maison de papier, Paris: Éditions Bernard Grasset.

SARFATI Georges-Élia, 2005, Éléments d’analyse du discours, Paris: Armand Colin.

SELIVANOVA Olena, 2010, Encyclopédie linguistique, Poltava: Dovkillja.

SERAZYM Kateryna, 2010, Discours en tant que phénomène socio-lingual: méthodes, architectonique, variétés [sur le matériel des articles de journaux contemporains], Kyiv: Vydavets Palyvoda A.V.

SINGY Pascal, 1998, Sociolinguistique, gender studies: l’insécurité linguistique en question (in:) Les femmes et la langue: l’insécurité linguistique en question, Pascal Singy (red.), Lausanne-Paris: Delachaux et Niestlé S.A.
 

Informacje

Informacje: Romanica Cracoviensia, Tom 13 (2013), s. 198 - 206

Typ artykułu: Oryginalny artykuł naukowy

Tytuły:

Angielski:

La nature et les stratégies du discours féminin dans les belles-lettres françaises de la fin du XXe siècle

Autorzy

Ivan Franko Lviv National University, Doroshenka st. 41, 79000 Lviv, Ukraine

Publikacja: 15.11.2013

Status artykułu: Otwarte __T_UNLOCK

Licencja: Żadna

Udział procentowy autorów:

Nataliia Iaroshko (Autor) - 100%

Korekty artykułu:

-

Języki publikacji:

Francuski

Liczba wyświetleń: 2291

Liczba pobrań: 1460